menu close arrow_back_ios person_add home

DIETETYKA SPORTOWA

Article image

Strategia żywieniowa przy złamaniu kości

Dietetyk sportowy Natalia Główka, Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

02-01-2017

NR 9/2017

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Strategia żywieniowa przy złamaniu kości

Dietetyk sportowy Natalia Główka, Dietetyk sportowy Anna-Maria Borucka

Article image

Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości soli mineralnych w jej istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą następujące komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości), oraz substancja międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) tworząca pozostałą część tkanki19.

Czytam więcej