menu close arrow_back_ios person_add home

Rozmowa z prof. Johnem Hawley'em - ekspertem w dziedzinie aktywności fizycznej oraz dietetyki

Dietetyk sportowy Bartłomiej Pomorski

DIETETYKA SPORTOWA

11-01-2016

3/2016

Profesor John Hawley to wybitny specjalista w zakresie aktywności fizycznej oraz dietetyki. Jest pracownikiem School of Exercise Science w Australian Catholic University (Melbourne, Australia). Zasiada w radach redakcyjnych wielu międzynarodowych czasopism, w tym: "American Journal of Physiology" (Endocrinology i Metabolism), "The Journal of Applied Physiology" (USA), "The Journal of Sports Sciences" (U.K), "Medicine & Science in Sports & Exercise" (USA), "Sports Medicine" (New Zealand), "The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism" (USA). Zakres prac prowadzonych w laboratorium pod jego kierownictwem obejmuje m.in. oddziaływanie wysiłku fizycznego oraz żywienia na metabolizm mięśni.

Wywiadu udzielił Bartłomiejowi Pomorskiemu podczas grudniowej konferencji International Sport & Excercice Nutrition Conference.

 

Bartłomiej Pomorski: Witaj John, mam do ciebie kilka krótkich pytań dotyczących treningu z niską dostępnością glikogenu (ang. train low). Po pierwsze, powiedz proszę, w jakich dyscyplinach metoda ta sprawdzi się najlepiej, a w jakich odradzałbyś jej wykorzystanie.

prof. John Hawley: To bardzo dobre pytanie na początek naszej rozmowy. Do tej pory naukowcy przyglądali się jedynie dyscyplinom wytrzymałościowym. Myślę jednak, że metodę tę można stosować z powodzeniem w niektórych sportach zespołowych. Jednym ze sportów, a raczej typów aktywności fizycznej, w których meta ta nie przyniesie naszym zdaniem korzyści, jest podnoszenie ciężarów oraz ćwiczenia siłowe. Przeprowadziliśmy badanie, w którym przyglądaliśmy się treningowi siłowemu wykonywanemu z niską ilością glikogenu mięśniowego i osiągi badanych uległy pogorszeniu. A zatem w dyscyplinach, które wymagają pojedynczego, maksymalnego wysiłku odradzalibyśmy stosowanie tej metody. Oczywiście do dziś większość publikacji odnosi się do sportów, w których rywalizacja trwa 90 minut lub dłużej.

Profesor John Hawley to wybitny specjalista w zakresie aktywności fizycznej oraz dietetyki. Jest pracownikiem School of Exercise Science w Australian Catholic University (Melbourne, Australia). Zasiada w radach redakcyjnych wielu międzynarodowych czasopism, w tym: "American Journal of Physiology" (Endocrinology i Metabolism), "The Journal of Applied Physiology" (USA), "The Journal of Sports Sciences" (U.K), "Medicine & Science in Sports & Exercise" (USA), "Sports Medicine" (New Zealand), "The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism" (USA). Zakres prac prowadzonych w laboratorium pod jego kierownictwem obejmuje m.in. oddziaływanie wysiłku fizycznego oraz żywienia na metabolizm mięśni.

Wywiadu udzielił Bartłomiejowi Pomorskiemu podczas grudniowej konferencji International Sport & Excercice Nutrition Conference.

 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Bartłomiej Pomorski

CZYTAM ARTYKUŁY

Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej oraz członek organizacji Professionals in Nutrition for Exercise and Sport (PINES). Współwłaściciel poradni dietetycznej „Dietetyka Sportowa”, w której na co dzień współpracuje jako dietetyk ze sportowcami, zarówno amatorami, jak i zawodowcami.