menu close arrow_back_ios person_add home

Dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska

Article image

Warto wiedzieć

Tłuszcze w profilaktyce chorób układu krążenia

Choroby układu krążenia (ChUK, ang. Cardiovascular Disease, CVD) są główną przyczyną zgonów, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Często prowadzą również do niepełnosprawności. Zaliczamy do nich choroby naczyń serca, mózgu oraz naczyń obwodowych, będących głównie wynikiem miażdżycy naczyń krwionośnych. W rozwoju i leczeniu ChUK ogromną rolę odgrywa styl życia. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz otyłość znacznie zwiększają ryzyko tych chorób.

czytaj dalej
Article image

Warto wiedzieć

Polskie złoto – dlaczego olej rzepakowy jest ważnym elementem diety

Podróżując obecnie po Polsce, można podziwiać pola pięknych żółtych kwiatów. To właśnie rzepak – surowiec do produkcji oleju, który dzięki swoim właściwościom zasługuje na miano „polskiego złota”. Olej rzepakowy to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i innych bioaktywnych składników o korzystnym wpływie na zdrowie, dlatego warto włączyć go na stałe do swojej diety.

czytaj dalej